Program: Luni - Vineri 09.00 - 17.00

COMUNICAT DE PRESĂ – Ultramaratonul RUBICON 2024

Date
02/02/2024 - 04/02/2024
Location
Chișinău, Moldova

Agenția Națională pentru Sport susține Ultramaratonul RUBICON 2024 - o punte peste Prut, de la Arcul de Triumf din Chișinău, la Arcul de Triumf din București

[București, 22.01.2024] Agenția Națională pentru Sport, venind în întâmpinarea Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, se alătură demersului privind organizarea Ultramaratonului Internațional RUBICON 2024. Proiectul sportiv inedit – unicul ultramaraton tip ștafetă din lume, cu o tradiție de 6 ani pe teritoriul țării vecine, va fi organizat în premieră în regim transfrontalier și va aduce România și Republica Moldova împreună, într-o experiență unică.

Organizat între 2 și 4 februarie 2024 de Clubul sportiv “SPORTER” din Republica Moldova, cu susținerea Ministerului Educației și Cercetării din țara vecină și a Agenției Naționale pentru Sport din România, prin direcțiile județene din subordine de pe traseul evenimentului, RUBICON 2024 va fi prilejul de a demonstra că spiritul este mai puternic decât orice graniță.

„Pentru noi, acest eveniment are mai multe semnificații și am răspuns cu mare bucurie propunerii Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, prin domnul ministru Dan Perciun. Ne dorim ca prin participare și sprijin să deschidem calea pentru a identifica și dezvolta și alte noi proiecte în beneficiul nostru comun. RUBICON 2024 încurajează un stil de viață activ și sănătos, dar este și o oportunitate de a descoperi peisajele unice și bogăția culturală a regiunilor traversate. Participanții devin ambasadorii prieteniei între România și Republica Moldova și, prin exemplul lor, vor transmite un mesaj puternic de deschidere și solidaritate. Suntem convinși că putem contribui împreună la un viitor mai strâns, mai sănătos și mai solidar. Vă îndemn să vă alăturați în această călătorie și să scriem istorie!” a declarat doamna Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport.

În mod simbolic, punctele de start și finiș au fost stabilite în proximitatea a două puncte emblematice: Arcul de Triumf din Chișinău și cel din București, repere istorice și culturale ce constituie totodată simboluri ale unității și solidarității.

Startul va fi dat la Chișinău, pe 2 februarie, în Piața Marii Adunări Naționale, cu trecerea frontierei pe la vama Sculeni, iar finișul va avea loc la București, pe 4 februarie, la Complexul Sportiv Național “Arcul de Triumf”, instituție din subordinea Agenției Naționale pentru Sport.

Traseul planificat, care va totaliza 550 de kilometri, va traversa 3 regiuni din Republica Moldova (Strășeni, Călărași, Ungheni), 8 județe din România (Iași, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Prahova, Ialomița și Ilfov), precum și Bucureștiul, fiecare zonă corespunzând cu cel puțin una și maximum zece etape din cele cincizeci ale cursei.

Pentru a asigura o organizare eficientă la nivelul țării noastre, direcțiile județene pentru sport și tineret de pe traseu vor oferi sprijin în desfășurarea etapelor care vor traversa teritoriul lor, făcând demersurile instituționale necesare pe lângă autoritățile locale, iar finișul din data de 4 februarie, de la Complexul Sportiv Național “Arcul de Triumf” din București, va fi marcat de un eveniment special, care va include manifestări tradiționale, precum și o conferință de presă.

Vor participa președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, demnitari din cadrul instituției, precum și oficialități de la Chișinău, printre care secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Sergiu Gurin. 

Vor exista etape diurne și nocturne, fiecare cu gradul său de complexitate, de la 1 la 10, în funcție de lungime, relief și perioadă a zilei. Fiecare va avea între 7 și 15 kilometri și o denumire distinctă, iar participanții vor avea libertatea de a alege numărul de etape pe care doresc să le parcurgă, făcând schimb între ei, în raport cu etapele pentru care vor opta. Finalizarea fiecărei etape va fi totodată și startul etapei următoare.

Participanții vor purta asupra lor apa și hrana, alergând atât ziua, cât și noaptea, cu o viteză medie de 6:30 minute/km, RUBICON 2024 fiind un test pentru rezistența fizică, dar și o provocare pentru minte. Se estimează că întreg traseul va fi parcurs în aproximativ 60 de ore. Un autocar pus la dispoziție de organizatori va însoți atleții pe întreaga durată a evenimentului (Chișinău-București-Chișinău).

Ca recunoaștere a eforturilor depuse, aceștia vor avea posibilitatea de a câștiga zeci de medalii speciale, reprezentând stemele regiunilor pe care le vor parcurge în alergare. Pentru a obține o medalie a județului, alergătorii vor trebui să parcurgă cel puțin o etapă în acel județ. Ultramaratoniștii nu sunt restricționați la un număr minim sau maxim de etape, ei fiind singurii care decid și își stabilesc strategia și tactica de cursă. Câștigătorul RUBICON 2024 va primi, pe lângă cupă, un scut special, unde va putea plasa toate insignele etapelor cucerite de el.

Înscrieri, precum și harta traseului, aici: https://rubicon.run/.

Evenimentul reprezintă un efort comun pentru a evidenția legăturile puternice dintre cele două state, nefiind doar o provocare sportivă, ci și o oportunitate de consolidare a relațiilor interculturale și de promovare a valorilor comune, având în vedere faptul că România și Republica Moldova împărtășesc nu doar valori tradiționale specifice, ci și valorile europene și principiile democratice.

Adresă: Strada Calea Piscului nr. 10, sector 4 București, Sala Polivalenta, etaj 2

Program:

Luni – Vineri: 9:00  – 17:00